Cholesterol levels
कोलेस्ट्रोलको भन्ने को के हो ?( What is cholesterol ?)
High cholesterol food |
- कोलेस्ट्रॉल एक मोमी पदार्थ हो जुन तपाईको रगतमा पाइन्छ /
- शरीरमा स्टेरोइडको सबैभन्दा सामान्य प्रकारको हो
- रगतमा फ्याटको प्रकार मा पाइन्छ /
- हाम्रो शरीरलाई स्वस्थ कोशिकाहरू निर्माण गर्न कोलेस्ट्रोल चाहिन्छ, तर कोलेस्ट्रोलको उच्च स्तरले तपाईंको हृदय रोगको जोखिमलाई बढाउन सक्छ /
- कोलेस्ट्रॉललाई लिपिडको रूपमा परिभाषित गरिएको हुन्छ, जुन फ्याटयुक्त पदार्थ हो जुन शरीरमा आवश्यक हुन्छ।
- उच्च कोलेस्ट्रॉल, तपाईं आफ्नो रक्त वाहिकामा फ्याट निक्षेपहरू विकास गर्न सक्नुहुन्छ।
- यो पशुको उत्पत्तिको खानामा फेला पर्दछ र निरन्तर शरीरमा संश्लेषित हुन्छ, मुख्य रूपमा कलेजोमा
- यो खानाले रातो मासु, अण्डा र दुध खाने जस्तै आउँछ।
- ४५ वर्ष नाघेका जोसुकैले आफ्नो रगतमा कोलेस्टेरोलको मात्रा ठीक ठाउँमा राख्न पारिवारिक चिकित्सकसँग
Cholesterol |
एलडीएल भन्नेको के बुझिन्छ ?
एलडीएलले रगतबाट कोलेस्टेरोल र अन्य चिल्लो
पदार्थहरू बोकेर रक्तनलीमा पुर्याई जम्मा गरिदिन्छ
यसका कारण रक्तनली साँगुरिन पुग्छ र हृदयघात र मस्तिष्कघातको सम्भावना बढ्छ / त्यसले यसलाई एलडीएल कोलेस्टेरोललाई खराब कोलेस्टेरोल भनिन्छ /
एचडीएल भन्नेको को के बुझिन्छ ?
एचडीएलले रक्तनलीमा जम्मा भएको कोलेस्टेरोललाई रगतमा फिर्ता ल्याई कलेजोमा पुर्याउँछ /
यसले रक्तनलीमा जमेको कोलेस्टेरोललाई घटाएर रक्तनली सफा गर्छ /
त्यसले यसलाई एचडीएल कोलेस्टेरोललाई असल कोलेस्टेरोल भनिएको हो।
यसका कारण रक्तनली साँगुरिन पुग्छ र हृदयघात र मस्तिष्कघातको सम्भावना बढ्छ / त्यसले यसलाई एलडीएल कोलेस्टेरोललाई खराब कोलेस्टेरोल भनिन्छ /
एचडीएल भन्नेको को के बुझिन्छ ?
एचडीएलले रक्तनलीमा जम्मा भएको कोलेस्टेरोललाई रगतमा फिर्ता ल्याई कलेजोमा पुर्याउँछ /
यसले रक्तनलीमा जमेको कोलेस्टेरोललाई घटाएर रक्तनली सफा गर्छ /
त्यसले यसलाई एचडीएल कोलेस्टेरोललाई असल कोलेस्टेरोल भनिएको हो।
(नोट :-एचडीएल कोलेस्टेरोलको मात्रा बढी भएमा हृदयघात र मस्तिष्कघातको
सम्भावना कम रहन्छ। यदि यसको मात्रा कम भएमा हृदयघात र मस्तिष्कघातको सम्भावना
बढ्छ।)
- प्रत्येक व्यक्तिले २० वर्षो उमेर नाघेपछि रक्त कोलेस्टेरोलको परीक्षण गराउनु उपयुक्त हुन्छ
- रगतमा भएको चिल्लो पदार्थको मात्रा थाहा पाउन लिपिड प्रोफाइल ( Total Cholesterol HDL, LDL, VLDL, र Triglyceride) जाँच्नर पर्छ।
कोलेस्ट्रॉल तीन श्रेणिहरु मा मापन
गरिएको छ: - (Types of cholesterol)
1. कम घनत्व
2. कम घनत्व lipoproteins (LDL) - खराब
3. उच्च घनत्वको (high-density lipoprotein) (HDL) - राम्रो
4. धेरै कम घनत्व lipoproteins (VLDL)
5. ट्राइग्लिसराइड्स
Cholesterol levels |
Cholesterol levels |
Liver |
कोलेस्ट्रॉको लस्रोतहरू:-
ü लिभर र अन्य जनावरहरू हुन्
ü कोलेस्ट्रॉल:- यो पशु खाद्य पदार्थ, मासु, र चीज मा उपस्थित छ।
ü संतृप्त फ्याट:- यो केहि मासु, दुग्ध उत्पादन, चकलेट, बेक्ड सामान,
गहिरो-फ्राइड, र प्रशोधित खाद्यहरूमा देखा पर्दछ। पागलिएको बोसो /
ü केहि मासु, दुग्ध उत्पादन, चकलेट, बेक्ड सामान, गहिरो-फ्राइड, र
प्रशोधित खाद्य पदार्थ।
Egg |
उच्च कोलेस्ट्रॉलको ७ कारणहरू:-
उच्च कोलेस्ट्रॉल विभिन्न स्रोतबाट आउँदछ, तपाईंको पारिवारिक इतिहास
र तपाईं के खानु समावेश सहित। यहाँ सब भन्दा साधारण कारणहरू मार्फत दृश्य यात्रा हो।
ü धेरै संतृप्त फ्याट खाने (जस्तै यो क्लासिक ब्रेकफास्टमा फेला परेको प्रकारको) कारण हुन सक्छ।
तपाईको तौल:-
ü अधिक वजनको कारण ट्राइग्लिसराइड्स बढ्न र एचडीएल घटाउन सक्छ, वा राम्रो
कोलेस्ट्रोल।
तपाईको गतिविधि:-
ü शारीरिको गतिविधिको अभावले LDL, वा खराब कोलेस्ट्रोल बढाउन, र HDL, वा राम्रो कोलेस्ट्रोल कम गर्न सक्दछ।
तपाईंको उमेर र लिंग :-
- तपाईको उमेर २० पुगेपछि तपाईको कोलेस्ट्रॉलको स्तर स्वाभाविक रूपमा बढ्न थाल्छ।
- पुरुषहरूमा, कोलेस्ट्रॉल स्तर सामान्यतया 50 को उमेर पछि बन्द हुन्छ
- महिलाहरूमा रजोनिवृत्तिसम्म कोलेस्ट्रोलको स्तर एकदम कम रहन्छ, त्यसपछि तिनीहरू पुरुषमा जस्तै उस्तै तहमा पुग्छन्।
तपाईंको पारिवारिक इतिहास:-
ü यदि
परिवारका सदस्यहरूमा उच्च कोलेस्ट्रॉल छ भने, तपाईं पनि सक्नुहुन्छ।
चुरोट :-
ü धूम्रपानले
तपाईंको राम्रो कोलेस्ट्रॉल कम गर्न सक्छ। र यसले तिमीलाई मार्न सक्छ। त्यसोभए किन
छैन?
उच्च कोलेस्ट्रॉल फूडहरू:-
उच्च कोलेस्ट्रॉल फूडहरू:-
High cholesterol goods |
üअण्डा
-अण्डाहरू तपाईले खान सक्ने सबैभन्दा पौष्टिक खानाहरू मध्ये एक हो।
ü
चीज- एक(१) औंस(२८ ग्राम) चीज प्रदान
गर्नेले २७ मिलीग्राम कोलेस्ट्रोल प्रदान गर्दछ,
ü
कवच
ü
चरा-उठाइएको स्टेक
ü
अंग मीट
ü
सार्डिनहरू
ü पूर्ण-फ्याट
दही
उच्च कोलेस्ट्रॉल को प्रभाव के के असर हुन सक्छ हाम्रो शरीरमा (जटिलताहरु)
हृदयघात |
ü दिमाग - स्ट्रोक
ü हृदय - हृदयघात
ü धमनी - एथेरोस्क्लेरोसिस (यसबाट टाँसिएको प्लाक)
ü फोक्सो - छाती दुख्ने।
ü पित्तको थैली - पित्तको ढुड़गा
रोकथाम उपचार भन्दा राम्रो छ :- (Prevention is better than cure)
Healthy foods |
1.फलफूल, तरकारीहरू र सम्पूर्ण अन्नहरूमा जोड दिने कम नुनको आहार लिनुहोस्
2.जनावर फ्याटको मात्रा सीमित गर्नुहोस् र मध्यममा राम्रो फ्याट प्रयोग गर्नुहोस्
3.अतिरिक्त पाउन्ड कम गर्नुहोस् र स्वस्थ तौल कायम गर्नुहोस्
कोलेस्टेरोल घटाउन आहारामा परिवर्तन गर्नु महत्त्वपूर्ण् कदम हो
कम कोलेस्टेरोलयुक्त खाद्यपदार्थको प्रयोग र चिल्लो पदार्थमध्ये अनस्याचुरेटेड फ्याट्स (Unsaturated Fats)को प्रयोग गर्नु आहार परिवर्तनको विशेषता हो।
कोलेस्ट्रॉल स्तर र उमेर :-
ü कोलेस्ट्रॉलको स्तर उमेरसँगै बढ्न थाल्छ।
ü डाक्टरहरूले जीवनमा उमेरको रूपमा खतरनाक कोलेस्ट्रॉलको उच्च स्तरको विकास रोक्नको लागि कदमहरू चाल्ने सल्लाह दिन्छन्।
ü बच्चाहरूसँग कम कोलेस्ट्रोलको उच्च स्तरको सम्भावना हुन्छ र तिनीहरूले 18 वर्षको उमेर भन्दा पहिले मात्र एक वा दुई पटक तिनीहरूको स्तर जाँच गर्नुपर्दछ।
ü सामान्यतया, पुरुषहरू भन्दा जीवनभरि कोलेस्ट्रोलको मात्रा महिलाहरू भन्दा बढी हुन्छ
ü एक मानिस कोलेस्ट्रॉल को स्तर सामान्यतया उनीहरूको उमेर को रूप मा वृद्धि।
ü यद्यपि महिलाहरू उच्च कोलेस्ट्रोलको प्रतिरक्षा गर्दैनन्।
ü एक महिला कोलेस्ट्रॉल अक्सर वृद्धि जब उनी रजोनिवृत्ति मार्फत जान्छ।
ü सिफारिश तहको भिन्नता अन्य स्वास्थ्य अवस्था र विचारहरु को कारण परिवर्तन हुन सक
No comments:
For more information you like & comment